Voetbalvrouwen

Op mijn spreekuur kwamen Beau en Mo. Zwanger van hun vierde kindje. 

Altijd leuk om oude bekenden weer terug te zien. Beau was ik tussendoor al eens tegengekomen in de kinderkledingwinkel waar ze werkt, maar toen ik Mo zag kreeg ik gelijk een oranje waas voor ogen. Nee, Mo is geen bekende profvoetballer, geen coach en heeft ook geen voetbalhit op zijn naam staan. Wel leverde Mo een nooit eerder vertoonde prestatie. Juni 2010, wedstrijd Nederland-Denemarken. Hij kwam samen met Beau over de bevalling praten met een microfoontje in zijn rechteroor. In zijn linker oor kwam het verhaal over groen vruchtwater binnen. In zijn rechter oor galmde de oranje vuvuzela. Tijdens mijn uitleg over weeënpijn  maakte Denemarken (Poulsen) een eigen doelpunt . “Yes” riep Mo. Onverstoorbaar vroeg Beau mij door te gaan met mijn verhaal. Nooit eerder en ook later nooit weer heb ik een partner “ oeh’s en aaah’s “ horen uitroepen tijdens een consult. 

Ik dacht:  wie weet krijgt Mo een partner in crime. Want juni 2021 zou het weer zover zijn.   De Julianastraat kleurt  oranje. Het Miamihof organiseert  de oranjespelen en bij de supermarkten zijn wappies en juichcapes te verkrijgen. T-shirts van de koningsdag worden  uit de kast getrokken. Ik verheug me erop om 14 juni 2010 te herbeleven.  Beau en Mo zijn “weer zwanger”. Er komt een klein nakomertje. En het zou leuk zijn om ons voetbal/bevallingsgesprek nog eens te mogen beleven.

 Beau bleek de ware voetbalvrouw. En dan bedoel ik niet het mooie plaatje met de chihuahua op de arm, maar de vrouw die glimlachend de oranje vlaggetjes in de kaas prikt.  “Leuk schat” zegt als haar enthousiaste man haar het Bavaria jurkje voor zich houdt (die heb ik voor jou gekocht lieffie en ik kreeg er ook een kratje bij).  De vrouw die 23 dagen in juni ligt te bingewatchen op haar slaapkamer en de vrouw die stoïcijns haar verloskundige aanspoort verder te gaan met haar verhaal.

Mijn eigen man (zelfde voetbalfanaat als Mo) had bedacht dat er in juni 2021 wel veel Frenkie’s, Daley’s en Matthijsjes  geboren zullen worden.

Dat denk je toch zeker niet.  Voorlopig is het altijd nog de voetbalvrouw die het bepaalt.

Astrid Reitsma, verloskundige

16 juni 2021  © In ’t Wateringse Verloskundigen