De vroedvrouw als zakenvrouw | Verloskundigenpraktijk in 't Wateringse

De vroedvrouw als zakenvrouw

In wat voor een context is ondernemen van toepassing op een verloskundige? Natuurlijk ben je met een eigen praktijk een zelfstandig ondernemer. Alleen het product wat je verkoopt is niet tastbaar. Je product is de zorg die je levert. De begeleiding, je medische kennis, je vaardigheden, je tijd, je bereikbaarheid 24/7, je aandacht en je zorg.  Ik ben dus wel een ondernemer, maar niet heel zakelijk. Ik kan me herinneren dat toen ik net was afgestudeerd, er een aanbod kwam van een lease maatschappij.  Startende verloskundigen konden gratis een auto leasen, maar.. dan moesten ze wel reclame voeren ergens op de auto.  En aangezien ik een beelddenker ben, zag ik mezelf al rijden in een twingo met een beschuit op het dak of verband met vleugels… Ondanks aantrekkelijk aanbod (er restte nog een studieschuld), toch maar niet gedaan (niet erg zakelijk, maarja…)

Nog zo’n staaltje van niet zakelijk zijn, was het verzoek  van ene Stefan.. 

Stefan en zijn( mannelijke) partner waren dringend op zoek naar een verloskundige.. want ze hadden net een dochter gekregen. Hij klonk dolgelukkig aan de telefoon.  Maar, hij zocht er een die een beetje” ruimdenkend” was. Nou, hij had de juiste verloskundige gebeld.”   Vertel…” zei ik.  “Wij zijn een homoseksueel stel. En we krijgen een baby van 2 dagen oud. We hebben al 3 zonen, maar die zijn geen van allen zo jong bij ons gekomen, dus we weten helemaal niets van de zorg voor een pasgeborene “.

Ze hadden een verloskundige nodig voor voedingsadviezen, hielprik, controle van kleur en algemene verzorging.  “Natuurlijk komen we bij jullie langs, wanneer komt je dochter thuis?” “. “Vandaag! “was het dolgelukkige antwoord. Een week lang zijn we zeer uitgebreid bij dit gezin langs geweest. Ze hadden veel vragen en ondersteuning nodig. Mijn collega Angelique regelde zelfs een kraamverzorgster (Bep, de lieve schat), die ook elke dag even langs kwam om te leren badderen en verzorgen.  Het werk dat we verricht hebben kon nergens worden gedeclareerd en een particuliere rekening hebben we nooit gestuurd.  Het voelde niet goed om dat te doen . Niet erg zakelijk…

Ondernemen is echter veel omvattend.  Actief zijn, ergens aan beginnen, aanvaarden, aanpakken, aandurven, iets aangaan. Zijn wij als verloskundigen in die zin ondernemend? JA!

Afgelopen jaren zijn we heel actief geweest. We blijven ons ontwikkelen. Maken al jaren zelf echo’s, plaatsen spiralen, coaching en  nemen deel aan werkgroepen in de ziekenhuizen om de geboortezorg te verbeteren, hebben een mooie website, zijn actief op de socials maar doen vooral waar we goed in zijn: zorgen voor mama’s , papa’s en hun baby’s.  

Actief en ondernemend? Ja.  En toch zal u nooit een twingo met een beschuit op het dak of een verband met vleugels over de Wateringse weg zien rijden.

Astrid Reitsma, verloskundige.

 © 11 augustus 2021 In ’t Wateringse Verloskundigen