Een kamer in Kiev | Verloskundigenpraktijk in 't Wateringse

Een kamer in Kiev

Een jaar geleden waren er verkiezingen in maart voor een nieuw kabinet en ik zei, laat je stem horen. Als je invloed wilt hebben op wat er moet veranderen in dit land, ga dan naar de stembus. En wederom zijn er in maart verkiezingen. Voor de gemeente.
Echter is de huidige situatie voelt het toch een beetje raar. Hoe belangrijk is een verkeersdrempel in je straat, meer groen in de wijk als ergens hier in Europa een land in brand staat. Bestookt wordt met bombardementen en niets meer zeker is.

Mijn hart gaat uit naar al die mensen die zomaar ineens in een oorlogssituatie terecht zijn gekomen. Hoe gaat het met de zwangeren daar?  Wat nou als je op punt van bevallen staat. Hoe moeten ze hun verloskundige bereiken? Waar kunnen ze veilig bevallen. Gelukkig zijn er ook vanuit onze beroepsgroep allerlei initiatieven. Ook onze praktijk heeft voor een inzamelingsactie voor medische hulpmiddelen voor zwangeren gedoneerd. Er is een actie gestart dat zwangeren verloskundigen kunnen bellen voor vragen en/of telefonische hulp bij een bevalling.
Wie had ooit gedacht dat anno 2022 in Europa er baby’s geboren moeten worden in een schuilkelder?
En in de tussentijd gaat ons veilige leven hier door.

En in het besef dat we hier in dit land mogen zeggen wat we willen, een mening mogen hebben (zonder 15 jaar naar het gevang) en mogen kiezen welke partij voor onze persoonlijke belangen mag opkomen  moeten we denk ik toch gebruik maken van dit recht. In het besef dat we in een vrij land leven.

En vanuit mijn veilige huis heb ik een vakantie geboekt naar Oekraïne . Via airbnb kun je namelijk een verblijf boeken in Charkov, Lviv of Kiev. En uiteraard zal ik dan moeten melden dat we niet komen en mogen ze het geld houden.

Maar in gedachte zal ik daar zijn.

Astrid Reitsma, verloskundige

© 16 maart 2022 In ’t Wateringse Verloskundigen