Afspraken: 0174 22 62 89 Vragen/overleg/spoed: 06 24 713 713
De elfde van de elfde | Verloskundigenpraktijk in 't Wateringse

De elfde van de elfde


Wanneer ben je uitgerekend? Mooie datum! Oh echt?  Hopelijk niet op 23 april want dan hebben we al 3 verjaardagen… Hopelijk niet met sinterklaas. Ook niet leuk:  midden in de zomervakantie,  zielig voor je kind. Dierendag? Dan wordt ie vast gepest!

Iedereen heeft altijd een “mening” over een uitgerekende datum.

Als de uitgerekende datum je “niet aanstaat”, dan heb je geluk want slechts 4 % bevalt ook daadwerkelijk op de uitgerekende datum. Dus als je ongerust bent over een geboortedatum kun je je beter “zorgen” maken over de omliggende data.

Ooit deed ik een bevalling op 29 april in de avond. De aanstaande mamma werkte keihard. Ze wilde echt, echt niet op 30 april bevallen want dan was het Koninginnedag. En dat was een dag dat ze door de stad wilde slenteren, bij kleedjes langs, naar muziekpodia. En ze wilde absoluut niet jaar in jaar uit met een verjaardag zitten. Ze werkte hard, maar de baby werd op 30 april om 00.04 geboren.

Een meisje. Een prachtig klein prinsesje. Op Koninginnedag.

De verpleegkundige en ik keken elkaar aan. Haalden onze schouders op en ik zei, zou het kunnen dat de klok 5 minuten voorloopt? Dat zou zeker kunnen zei ze. En dus geschiedde….

Natuurlijk zijn er altijd wel data die in de categorie  “liever niet” vallen.

Een sterfdag, 4 mei, 11 september. Ik snap dat echt. Maar soms moet het zo zijn en kan je de gedachte ook omzetten. Op zo’n verdrietige dag waarop we herdenken, komt ook weer nieuw leven. Een kind die iets positiefs brengt.

Persoonlijk wilde ik niet op 11 november bevallen.

Ik was 5 november uitgerekend. Op 11 november is mijn schoonmoeder jarig. Ze is echt een lieverd, maar het leek me zo onhandig. 2 verjaardagen. Wanneer vier jij het, wanneer wij.

En ik zat ook niet te wachten op kraambezoek van Prins Carnaval en zijn vrienden.

Maar natuurlijk. Op 11 november 2001 werd onze prachtige dochter Lieke geboren. Ze heeft gewoon haar eigen geboortedag gekozen. En sinds die dag is Lieke “oma’s cadeautje”. De dames zijn verguld dat ze samen jarig zijn. Wat door mij niet gewenst was, bleek voor hun bijzonder.

Astrid Reitsma, verloskundige.

11 november 2021  © In ’t Wateringse Verloskundigen