Meest gestelde vragen

1. (Wanneer) kan ik thuisbevallen?

Thuis bevallen kan wanneer er sprake is van een gezonde zwangere en een gezonde zwangerschap. Dat betekent dat de controles bij de verloskundige goed zijn verlopen, normale bloeddruk, een goed groeiend kindje, mooie harttoontjes etc. Tevens mogen er geen “gekke” dingen zijn in je voorgeschiedenis of familie. Twijfel je of je thuis zou mogen bevallen, bespreek dit dan altijd met je verloskundige. Verder moet de zwangerschap op of voorbij de 37 weken zijn en voor de 42 weken.

2. Is bevallen in het ziekenhuis veiliger?

Hier moeten we onderscheid maken tussen een poliklinische bevalling of een bevalling met een medische indicatie. Bij een bevalling met een medische indicatie is bevallen in het ziekenhuis absoluut veiliger. Vaak moeten zowel moeder als baby intensiever gecontroleerd worden dan we in een thuissituatie kunnen doen. Bij een poliklinische bevalling is het medisch gezien niet noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen, dit is je eigen vrijwillige keuze. Een poliklinische bevalling is in feite hetzelfde als een thuisbevalling maar dan op een andere locatie. Bij beide bevallingen heeft de verloskundige dezelfde instrumenten tot haar beschikking om jou en de baby te controleren en je bevalling te begeleiden. Alle “toeters en bellen” die bij een medische bevalling gebruikt worden, mogen de verloskundigen niet gebruiken bij een poliklinische bevalling. Bij een poliklinische bevalling zal er ook geen gynaecoloog aanwezig zijn. Kortom thuis of in het ziekenhuis bevallen is om het even.

3. Wat moet ik doen als ik speciale wensen heb?

Dit altijd bespreken met je verloskundige. Er is altijd veel mogelijk rond een bevalling dus geef gewoon aan wat je wilt! En maak een geboorteplan! geboorteplan

4. Wat moet ik doen als ik me niet op mijn gemak voel?

Ook dit is een heel belangrijk punt om te bespreken met die verloskundige of met een collega van haar. Het is ontzettend belangrijk dat je je tijdens je bevalling op je gemak voelt dus laat spanning of miscommunicatie daar niet tussen staan. Het uitspreken van dit gevoel is erg belangrijk. Je kan dan met de verloskundige bespreken wat jou zou kunnen helpen om je wel op je gemak te voelen.

Goed voorbereiden op de bevalling: kijk deze video: deverloskundigen.nl-youtube