Fasen bevalling

De bevalling is onder te verdelen in pakweg drie fasen, namelijk de ontsluiting, de uitdrijving en het nageboortetijdperk. De drie fasen worden hieronder uitgebreider beschreven.

Voorbereiden op de bevalling, kijk deze video: deverloskundigen.nl-youtube

Ontsluiting

Over het algemeen zal je bevalling starten met weeën. Bij maar 10% van de bevallingen wordt het startsein gegeven door het breken van de vliezen. Er zal meestal eerst een voorbereidingsfase of startfase zijn. Bij deze eerste fase kunnen de weeën al regelmatig zijn om de 20-15-10-7 min. Meestal houden deze weeën minder dan 60 sec. aan. Meestal denk je “dit valt nog wel mee”. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond zacht en week wordt. Er zal nu nog geen ontsluiting ontstaan. Probeer deze weeën nog wat te negeren, ga niet gelijk klaar zitten voor de bevalling want de start van de echte weeën kan nog best een tijdje op zich laten wachten. De ontsluitingsfase start wanneer de weeën in een frequentie komen van minder dan 5 min. en zeker 60 sec. of langer duren. Deze weeën zijn duidelijk heftiger en pijnlijker dan de weeën uit de voorbereidingsfase. Wanneer de weeën 1,5 uur om de 3-4 minuten komen en een minuut duren bel je de verloskundige (zie ook 'Beladvies' onder 'Bevalling') Volg tijdens deze fase het ritme van de dag. Dus is het avond of nacht ga dan gewoon naar bed.Afhankelijk van de situatie zal zij direct bij je komen kijken of op een later tijdstip. Over het algemeen zal je verloskundige bij dit bezoek nog eens aan je buik voelen, naar het hartje luisteren en een inwendig onderzoek doen om te controleren wat de ontsluiting op dat moment is. Naar aanleiding van haar bevindingen zal ze een plan met jullie maken over wanneer je weer moet bellen, wanneer ze weer terugkomt of wanneer je eventueel naar het ziekenhuis zou moeten gaan. Heel gemiddeld zal de ontsluiting met 1 cm per uur verlopen (bij je eerste bevalling) maar het gedrag van de baarmoedermond en weeën zijn onvoorspelbaar waardoor er vele variaties mogelijk zijn. Bij de bevalling van je 2de of 3de kindje zal de ontsluiting over het algemeen vlotter verlopen dan 1 cm per uur. Tijdens de bevalling zal je heel wat verschijnselen ervaren, weeën en vruchtwaterverlies spreken voor zich maar overgeven, kramp in je benen, slijmerig bloedverlies en bibberen en klappertanden horen ook bij het bevalproces. Ben je de eerste keer vlot bevallen dan zal je verloskundige persoonlijke afspraken met je maken over wanneer je moet bellen. In geval van een thuisbevalling zal je verloskundige aangeven wanneer de kraamverzorgster gebeld moet worden. 

Uitdrijving

De uitdrijvingsfase is over het algemeen te herkennen aan het gevoel van persdrang. Deze persdrang zal in de laatste fase van de ontsluiting langzaam opkomen. Bij het gevoel van persdrang zal de verloskundige met een inwendig onderzoek controleren of er sprake is van volledige ontsluiting (10 cm). Er zijn verschillende houdingen die je kan aannemen tijdens het persen. Bijvoorbeeld liggend op je rug of zij, half zittend, hurkend, staand, op handen en knieën of op de baarkruk. Het is van tevoren moeilijk te bedenken hoe je zal willen persen, je verloskundige zal je in die fase begeleiden in welke houding voor jou prettig is. Vaak is het gewoon uitproberen. Gedurende de gehele persfase zal je verloskundige bij je zijn om je te coachen en stimuleren. 

Nageboortetijdperk

Daar is dan eindelijk het moment waarop je jullie langverwachte baby in je armen hebt! De baby wordt afgedroogd met lekker warme doeken en soms wordt er nog wat slijm uit het mondje gezogen. De baby zal lekker bij je op de borst liggen en samen kunnen jullie even bijkomen van het zware verrichte werk. Helaas is de bevalling nog niet helemaal achter de rug. De placenta moet nog geboren worden. Dit is gelukkig niet meer te vergelijken met de geboorte van het kindje! Wel zal je nog even moeten persen maar de placenta en vliezen zullen snel volgen. Na de geboorte van de placenta en vliezen zal je verloskundige kijken of er aan de onderkant nog iets gehecht moet worden. Tenslotte het leuke gedeelte! De baby zal worden nagekeken. Zit alles erop en eraan, wat is het gewicht en de temperatuur. De baby krijgt vitamine K wat hij/zij nodig heeft voor de bloedstolling. Dan wordt hij/zij aangekleed en eventueel aan de borst gelegd. Bij de kersverse moeder wordt het bloedverlies en de stand van de baarmoeder in de gaten gehouden. Als dit allemaal goed is, mag je lekker douchen (even plassen) en in een schoon bed.

Benodigdheden

Wat heb je nodig voor de bevalling begint:

Telefoonnummers: Zorg dat je altijd het nummer van de verloskundige bij je hebt. Het is handig een lijstje te maken met telefoonnummers van verloskundige, kraamzorg en opvang voor eventuele andere kinderen. Leg dit bij de telefoon of een andere (voor jullie duidelijke) plek.
 
Kraampakket: Je zal van je verzekeraar een kraampakket toegestuurd krijgen, sommige verzekeraars sturen deze niet op en moet je zelf het pakket samenstellen. Dit kan bij een drogist of apotheek. Spullen in het kraampakket zijn: celstof matjes (10-15 stuks), matrasbeschermer, kraamverband, navelklem, flesje alcohol 70%, gaasjes groot (10 bij 10) en klein. Laat het kraampakket gewoon in de doos zitten, dan pakt de verloskundige wel wat ze nodig heeft. Ook in het geval van een ziekenhuisbevalling heb je een kraampakket nodig. 
 
Bed op klossen: Vanaf 37 weken zwangerschap hoort je bed minimaal op een hoogte te zijn van 70cm. Hiervoor zijn klossen te huur bij de thuiszorgwinkel. Zowel voor een thuisbevalling als in de kraamperiode (tot 1 week na de bevalling) moet je bed op hoogte zijn. Dit in verband met de ruggen van de verloskundigen en kraamverzorgsters. Kan je bed om wat voor reden dan ook niet omhoog, bespreek dit dan met je verloskundige. Er kan dan een andere oplossing bedacht worden.
 
Po: Haal ook bij de thuiszorgwinkel een po (ondersteek). Deze kunnen we gebruiken om de placenta in op te vangen of voor de barende om in te plassen.
Thuisbevalling: Bij een thuisbevalling hebben we verder nog dingen nodig als 2 emmers, 2 grijze vuilniszakken, 2 babykruiken, 8 hydrofiele luiers en een omslagdoek en uiteraard kleertjes voor de baby. Dit zijn over het algemeen dingen die bij iedereen wel aanwezig zijn! Het is handig om een tas met spullen klaar te hebben voor als je toch naar het ziekenhuis moet. Wat in deze tas moet staat in het kopje hieronder.

Ziekenhuisbevalling: Bij een ziekenhuisbevalling neem je mee: je zwangerschapskaart en ponsstickers van het ziekenhuis, voor de baby kleertjes/jasje en een maxi cosi, voor de aanstaande moeder bevalkleding/schone kleding/toiletspullen. Zorg dat deze 'bevallingstas' vanaf 37 weken klaarstaat.

LET OP FOTOTOESTEL MET ROLLETJE EN BATTERIJEN!!