Algemeen kraambed

Het kraambed is de periode na de bevalling tot ongeveer de 8e dag. In deze periode komt de kraamverzorgster bij jullie thuis. De kraamverzorgster geeft jullie informatie, helpt jullie met het voeden van de baby en vertelt hoe je een luier verschoont en de baby in bad doet. Bij jou controleert ze je borsten of je stuwing hebt, ze voelt of je baarmoeder zakt, beoordeelt het bloedverlies en inspecteert de eventuele hechtingen. Wanneer je dagzorg hebt doet de kraamverzorgster licht huishoudelijke taken zoals je bed verschonen en de badkamer en het toilet schoonmaken.
In het kraambed komen wij als verloskundige ook bij jullie kijken meestal is dat 4-5 visites in het kraambed. Het kan zijn dat we vaker komen als dat nodig is. Wij zijn het aanspreekpunt voor de kraamverzorgster en natuurlijk voor jullie.
Handige folder van onze beroepsgroep KNOV over de kraamtijd. 
deverloskundige.nl/clientenfolder net bevallen.pdf
Kijk ook even bij beladvies tijdens de kraamtijd. Zo weet je wanneer je MOET bellen. beladvies kraambed  deverloskundige.nl/postnatale zorg patientveiligheidskaart pdf

Kraamcentra waarmee wij samenwerken zijn:
LIEVE kraamzorg (zit bij ons in het gebouw aan de Heulweg): www.lievekraamzorg.nl
Kraamzorg B-lief: www.kraamzorgb-lief.nl verzorgd alleen de kraamzorg voor gezinnen die in het westland wonen.
ZIN kraamzorg: www.zinkraamzorg.nl
Naviva Kraamzorg: www.naviva.nl

liever een kraamverzorgster die een andere taal spreekt? 
Pools: www.polskikraamzorg.nl
Verschillende talen zoals Turks Arabisch Pools: www.kraamzorganne.nl
 

Tussen de 4e en 7e dag na de geboorte van jullie kindje wordt door de verloskundige de hielprik bij jullie kindje afgenomen. De hielprik is zoals de naam al zegt een bloedafname uit de hiel van de baby. Het is belangrijk dat de hiel goed warm is. Veel kinderen hebben niet veel last van de prik zelf maar vooral van het stuwen, als de hiel warm is hoeft dit vaak niet. Het bloed wordt per 1 januari 2007 gecontroleerd op 17 ziektes, voorheen waren dit 3 ziektes. De ziektes waar naar gekeken wordt zijn vooral stofwisselingsziekten die erg zeldzaam zijn, maar schadelijk voor de baby. Deze stofwisselingsziekten zijn goed te behandelen met een dieet of medicatie. Ook wordt er gekeken naar werking van de bijnieren, de schildklier en naar twee erfijke vormen van bloedarmoede en de dragerschap hiervan. Als laatste wordt er ook gekeken of jullie kindje mogelijk taaislijmziekte; cystic fibrosis heeft.   
De hielprik wordt daarom ook zo vroeg verricht om op tijd te kunnen handelen. Wanneer je geen reactie van je huisarts of van ons krijgt binnen 3 weken is de uitslag goed. In sommige gevallen kan het zijn dat er iets misgegaan is in het laboratorium dan krijg je ook bericht en moet de hielprik opnieuw worden afgenomen, dit gebeurt echter weinig. Rond de 36 weken zwangerschap krijg je een folder over de hielprik van ons.

Medische post In het weekend lopen we er tegenaan dat er op zaterdag en zondag geen brievenbus geleegd wordt. Dit is ondervangen door een medische brievenbus. Deze brievenbussen worden wel op zondag geleegd. Deze brievenbussen staan bij beide ziekenhuizen: RdGG in Delft en het HAGA aan de Leyweg in Den haag. 

De gehoorscreening wordt bij voorkeur binnen 2 weken na de geboorte verricht. Het onderzoek wordt het liefst verricht als de baby slaapt. De baby krijgt in het oor een klein dopje waaruit een hoge piep komt, de weerkaatsing van het trommelvlies wordt hierbij gemeten. De uitslag krijg je direct. Soms is er teveel omgevingsgeluid en dan moet het onderzoek nogmaals worden uitgevoerd. De folder die je overigens ook op het spreekuur krijgt kun je vinden via deze link screeningen bij pasgeborenen

In het kraambed komt er erg veel op jullie af. De bevalling is een zeer intensieve en emotionele gebeurtenis. In het kraambed is het belangrijk hier samen over te praten. Wij bespreken de bevalling ook met jullie. In het kraambed zijn jullie druk met het voeden en verzorgen van de baby. Het rusten tijdens de kraamperiode is van belang voor een goed herstel. Probeer hiermee rekening te houden met het bezoek.