Van kinderwens tot nieuw leven

Wie zijn wij?

Anticonceptie

Wij zijn als verloskundigen bevoegd en bekwaam om je te informeren over anticonceptie. Bij het afsluiten van de kraamweek bespreken wij samen met jou de verschillende vormen van anticonceptie en zullen we samen kijken welke soort het beste bij jouw situatie past. Voor veel vrouwen is het tijdens het afsluiten van het kraambed nog te vroeg om na te denken over anticonceptie. Het is daarom ook mogelijk om je nacontrole  te combineren met een anticonceptieconsult, deze afspraak is ongeveer 6 weken na de bevalling.

Afspraak voor anticonceptie

Anticonceptiemiddelen verschillen in werking, gebruik, betrouwbaarheid en bijwerkingen. Welke anticonceptiemethode het best bij jou past, hangt af van verschillende factoren zoals het geven van borstvoeding en je ervaring met bepaalde methodes. Er zijn diverse anticonceptiemiddelen, zoals hormonale anticonceptie, hormoonvrije anticonceptie en definitieve anticonceptie. Wij kunnen jou informeren over de voor- en nadelen van de verschillende anticonceptiemiddelen en helpen je bij je keuze. Ook als je geen cliënt bij ons bent kun je bij ons terecht voor voorlichting, een recept en het plaatsen of verwijderen van een spiraal.

Anticonceptie na de bevalling

Na je bevalling adviseren wij om jezelf de tijd te geven om goed te herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Het is in de zwangerschap goed om alvast na te denken welke methode van anticonceptie je wilt gebruiken na je bevalling. Soms bestaat er nog verwarring over de vruchtbaarheid bij borstvoeding: tijdens deze periode ben je vruchtbaar en kun je, zonder het gebruik van anticonceptie, echt zwanger worden. Dus óók als je geen menstruatie hebt gehad!

Je kunt ook kijken op www.anticonceptie.nl

Anticonceptie tijdens borstvoeding

Wanneer je borstvoeding geeft zijn niet alle middelen geschikt: het kan de hoeveelheid borstvoeding doen afnemen. De volgende anticonceptiemiddelen zijn wel mogelijk tijdens de periode van borstvoeding:
– Cerazette, een minipil met alleen progestageen
– T-safe, een koperhoudend spiraaltje
– Mirena, een hormoonhoudend spiraaltje
– Kyleena, een hormoonhoudend spiraaltje
– Implanon, een hormoonhoudend staafje in de bovenarm
– Prikpil, een hormoonhoudende injectie
– Condoom

Spiraaltje plaatsen

Bij ons kun je ook een spiraaltje laten plaatsen. Onze verloskundigen Angelique en Astrid hierin gespecialiseerd .Zij zijn dan ook degenen die de plaatsingen verrichten. Echter alle verloskundigen zijn bevoegd om je adviseren over de voor- en nadelen van een spiraal.

Noodanticonceptie

Wist je dat wij ook noodanticonceptie plaatsen?
Heb je onbeschermd gemeenschap gehad dan kun je binnen 5 dagen een koperspiraal laten plaatsen bij ons. Dit voorkomt zwangerschap.

Spiralen

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie, die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Je kunt bij ons terecht voor het plaatsen, maar ook voor het verwijderen van een spiraal. Als je belt voor een afspraak bespreken we eerst uitgebreid welk spiraal het beste bij jou past. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraal en het hormoonspiraal.

Koperspiraal

Een koperspiraal is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief, zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden. Ook maakt het spiraal het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. Wij plaatsen de T- Safe, deze is zeer betrouwbaar en geregistreerd voor een gebruik van tien jaar. Uiteraard kan je een koperspiraal ook voor een kortere periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Hormoonspiraal

Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Daarnaast wordt de eisprong soms onderdrukt en wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. Het Mirena spiraal is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van acht jaar. Uiteraard kun je ook dit spiraal ook voor een kortere periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. De kleinere variant van het hormoonspiraal, is de Kyleena.

Plaatsing van een spiraal

Voordat we het spiraal plaatsen, krijg je van ons uitgebreide informatie. Dit kan al tijdens de zwangerschap, tijdens het kraambed of nacontrole of we geven de informatie tijdens een telefonisch consult. Dit is gratis. Een spiraaltje kan vanaf 10-12 weken na de bevalling worden geplaatst.  Als je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje ook het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dat maakt de plaatsing gemakkelijker.
Heb je al één of meerdere bevallingen achter de rug? Dan zal het plaatsen van het spiraal meestal soepel verlopen, omdat je baarmoedermond wat flexibeler is.
Soms is het plaatsen helaas niet mogelijk. Dat merken we pas tijdens het opmeten van de baarmoeder. Een nieuwe poging kan een optie zijn en anders verwijzen we je graag door naar de gynaecoloog. 

Voor de plaatsing neem je zelf het spiraaltje mee, nadat je van ons een recept hebt gekregen. Je mag tijdens de plaatsing niet zwanger zijn en geen SOA hebben. Twijfel je of je een SOA zou kunnen hebben, laat dit dan eerst bij de huisarts testen alvorens je een spiraaltje laat plaatsen.
De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een echo om de ligging van je baarmoeder te controleren. Vervolgens meten we de lengte op van de baarmoeder en plaatsen we het spiraaltje. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus je kan ervoor kiezen ongeveer een uur van tevoren twee paracetamol of één ibuprofen of een naproxen in te nemen. Na de plaatsing wordt er direct met de echo gekeken. Ook maken we een afspraak voor een nacontrole na 6 weken of na minimaal één menstruatie. Tijdens deze nacontrole controleren we het spiraal nog goed zit en je geen klachten hebt. Daarna kun je zelf af en toe controleren of je draadjes nog kunt voelen.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Mogelijk treedt er ook onregelmatig bloedverlies op, omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Binnen 3 tot 6 maanden gaat dit voorbij en is het lichaam gewend aan het spiraaltje.

Spiraal verwijderen

Het verwijderen van een spiraaltje is een eenvoudige handeling. Met een speculum en speciale tang wordt door middel van de touwtjes de spiraal weer verwijderd. Na de verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar. Wanneer je dat wilt, kan direct na de verwijdering een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
Laat je het spiraaltje verwijderen omdat je zwanger wilt worden? Indien gewenst geven wij meteen informatie over gezond zwanger worden.

Kosten

Wanneer je aanvullend verzekerd bent voor anticonceptie, wordt je spiraal door je verzekeraar vaak vergoed. Zowel het Mirena-hormoonspiraal als het Kyleena-hormoonspiraal kost ongeveer € 160  en is met een door ons uitgeschreven recept af te halen bij je apotheek. Een T-safe koperspiraal kost € 70.  Deze kun je eveneens met een recept afhalen bij de apotheek,

Ben je basisverzekerd, dan heb je geen recept nodig voor het koperspiraal.
Wij hebben een paar koperspiralen op voorraad liggen.

 Je kunt de kosten  niet declareren bij je zorgverzekeraar.

Vraag ook even bij je verzekeraar na of het plaatsen en eventueel verwijderen van een spiraal worden vergoed. Plaatsen, inclusief echo ter nacontrole, kost € 68,66
Heb je je spiraal bij je huisarts laten plaatsen en vind je het prettig dat er een echo controle plaats vindt , dan kun je ook bij ons terecht.
De kosten hiervan zijn 35 euro