Anticonceptie

Wij zijn als verloskundigen bevoegd en bekwaam om je te informeren over anticonceptie. Bij het afsluiten van de kraamweek bespreken wij samen met jou de verschillende vormen van anticonceptie en zullen we samen kijken welke soort het beste bij jouw situatie past. Voor veel vrouwen is het tijdens het afsluiten van het kraambed nog te vroeg om na te denken over anticonceptie. Het is daarom ook mogelijk om je nacontrole  te combineren met een anticonceptieconsult, deze afspraak is ongeveer 6 weken na de bevalling.

Mocht je een keuze gemaakt hebben dan kunnen we direct een recept voor je uitschrijven en deze kan je dan bij de apotheek ophalen. Voor een spiraal wordt het recept digitaal verwerkt, je krijgt een link om te betalen en daarna wordt het spiraal naar onze praktijk opgestuurd. Wanneer je kiest voor een spiraal zal er een afspraak worden gemaakt voor de plaatsing op de praktijk. Als je toestemming hebt verleend dan zullen wij  je huisarts ook op de hoogte stellen welke vorm van anticonceptie je hebt gekozen.

Zou je anticonceptieadvies willen of een spiraal willen laten plaatsen dan kan dit ook bij ons. Je kan dan een afspraak maken op 0174-226289. Wij kunnen dan met je bespreken wat de mogelijkheden zijn voor je.

Plaatsen van het spiraal

Wij kunnen verschillende typen spiralen (koper of hormoon) plaatsen. De baarmoeder moet weer geheel herstelt zijn na de bevalling daarom kan je een spiraal vanaf 10 weken na de bevalling laten plaatsen. Bij een keizersnede is het herstel  van de baarmoeder langzamer daarom plaatsen we deze vanaf 12 weken na de bevalling.

De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. Vóór de plaatsing maken we een inwendige echo om de ligging van de baarmoeder te controleren en een zwangerschap uit te sluiten. Vervolgens zullen we het spiraal plaatsen. Dit is vaak gevoelig en duurt een paar minuten. We adviseren daarom ongeveer een uur van te voren 2 paracetamol of 1 ibuprofen in te nemen. Na de plaatsing kijken we weer met een inwendige echo of het spiraal goed is geplaatst.

Na de plaatsing kan je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben, dat meestal van korte duur is. Daarbij kan je de eerste maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen we naar de bijsluiter of naar de website spiraalplaatsen.nl

Ongeveer 6 weken na het plaatsen krijg je een controle afspraak en maken wij nogmaals een inwendige echo om te kijken of het spiraal nog steeds goed zit.

Voor het plaatsen van het spiraal met echo controles vragen wij € 67,01.

 In de meeste gevallen wordt de plaatsing van het spiraal vergoed door de zorgverzekeraar. Mocht dat zo zijn dan declareren wij de kosten direct aan de zorgverzekeraar. Let er wel op dat het kan zijn dat dit van het eigen risico af gaat. Wij adviseren vooraf zelf je eigen polis en dekking te controleren.

Soorten spiralen

Er zijn 2 soorten spiralen waaruit je kan kiezen, de koper- of het hormoonhoudend spiraal.

Het koperspiraal: Het koperspiraal is een anticonceptiemiddel zonder hormonen. Het spiraaltje geeft geleidelijk een beetje koper af. Het koper maakt de zaadcellen van de man inactief. Er vindt geen maandelijkse bevruchting plaats. Het koperspiraaltje werkt tevens ook als morningafter spiraal wanneer het   geplaatst wordt 5 dagen na onveilig vrijen. De koperspiralen die wij plaatsen zijn de T-safe en de Ballerine.

Het hormoonhoudend spiraal: Het hormoon dat het spiraal bevat zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet meer (of in mindere mate) wordt opgebouwd en het baarmoederhalsslijmvlies wordt verdikt. Dit samen voorkomt dat een eicel en een zaadcel met elkaar in contact komen. Hierdoor wordt een bevruchting voorkomen. Daarnaast worden de zaadcellen door de afgifte van het hormoon minder beweeglijk. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong onderdrukt. De hormoonhoudende spiralen die wij plaatsen zijn de Mirena en Kylena.

Wat een spiraal kost, hangt af voor welk spiraal wordt gekozen. De kosten worden vaak vergoed vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar. Wij adviseren vooraf zelf je eigen polis en dekking te controleren.

Verwijderen Spiraal

Mocht je zwanger willen worden of om een andere reden het spiraal willen verwijderen dan kan je hier ook een afspraak bij ons voor maken. Mocht je het spiraal niet bij ons hebben laten plaatsen, dan kan je ook een afspraak maken om het spiraal bij ons te laten verwijderen. Voor het verwijderen van een spiraal betaal je € 67,01. Het is ook mogelijk om een spiraal te verwijderen en direct een nieuw spiraal te plaatsen, dan betaal je 1 x € 67,01. Je krijgt na het verwijderen, indien gewenst, meteen informatie over een eventuele kinderwens en gezond zwanger worden.