Afspraken: 0174 22 62 89 Vragen/overleg/spoed: 06 24 713 713
Warme broodjes | Verloskundigenpraktijk in 't Wateringse

Warme Broodjes

Enigszins verhit kwam collega Christa 15 minuten te laat aanschuiven bij onze vergadering. “Sorry, file…, maar jullie raden nooit achter wat voor een auto ik zat?”. Ik kreeg er spontaan trek van!
Gelijk liet ze de zojuist gemaakte foto zien. Van Malkenhorst Bestebakkerij.nl En we herinneren ons meteen de meegebrachte paastaartjes op het spreekuur, de warme croissants tijdens de bevallingen en de heerlijke petit fourtjes tijdens de kraambezoeken.

Mooi hardwerkend Westlands gezin. En er werd echt hard gewerkt. Ik heb met enige regelmaat (3 zwangerschappen)  tegen Mirjam gezegd..  zou je het niet wat rustiger aandoen? Je bent moe, je bekken, je hebt nu echt wel een grote buik ( ze kreeg 8 ½ ponders). Maar nee, Pasen zat er aan te komen. Nee, personeel moet ook op vakantie kunnen. Nee, we hebben zieken op de zaak.

Melle, Femke en Isa werden alle drie in het ziekenhuis geboren. De meiden onder onze begeleiding.
Tijdens bevalling van Femke kwam Linda Mirjam helpen. Het was midden in de nacht en Wim stond de warme broodjes te bakken. De zaak moest tenslotte toch worden opgestart. Voor onderweg in de auto kreeg Linda een paar warme verse croissants toegestopt. Op een lege maag kan je tenslotte niet werken.

Dit harde werken herken ik van de verhalen van onze Angelique. Dochter van een echte tuinder. Ze vertelde dat ze vaak op zondag en ook met feestdagen met het gezin de tuin in gingen. Ook vertelde Angelique dat in het Westland de foto of afbeelding van het gezin wel vaker op de bedrijfsauto en op vrachtwagens staan afgebeeld.

Gezin en bedrijf zijn verweven met elkaar.” Voor deze mooie kinderen werk ik heel hard.”
 “Deze fantastische vrouw werkt keihard mee in dit bedrijf” en ” heeft me ook nog eens deze mooie kinderen gegeven”. Hier spreekt een trotse man. Dat is wat de afbeeldingen op die bedrijfsauto’s ons vertellen.

Wij vonden Mirjam een stoere dame. Zwanger van de derde en samen met haar oom een expeditie doen naar de Noordkaap. Ik zag toch echt wel beren op de weg. Zowel letterlijk als figuurlijk. Wat als je elke keer moet plassen? Wat als je buikpijn krijgt en medische hulp nodig hebt. Mirjam dacht in oplossingen, niet in obstakels. Ze was goed voorbereid en had voor ieder scenario een oplossing en een escape. En, niet onbelangrijk, ze kreeg steun van echtgenoot Wim en de familie. Dit was haar kans. En ze ging. En het ging goed. Ze kwam blij en trots terug. Wij waren opgelucht.  Weer veilig in het Westland.

Toen Isa werd geboren had Christa dienst. Na het winterse expeditie ging Mirjam voor de derde keer dit avontuur aan. Precies in de nacht dat de klok op zomertijd ging. Bakkerskinderen horen blijkbaar in de nacht geboren te worden. En ze doen het niet voor een pondje minder, maar juist een pondje meer.

Inmiddels is Bakkerij van Malkenhorst, net als wij, weer in Poeldijk neergestreken. Daar waar wij af en toe voor een snelle lunch, onderweg naar bevallingen of tijdens kraambezoeken even langs waaien voor warme broodjes en warme herinneringen.

Astrid Reitsma, verloskundige. 

april 2021   © In ’t Wateringse Verloskundigen